برای سوختگی فرش چه باید کرد؟
میتوان گفت فرش به دلیل اینکه پایین ترین سطح منزل بوده و در زیر پاها قرار دارد، امکان بروز هرگونه اتفاق نظیر کثیفی، سوختگی با انواع وسایل و هرگونه آسیب های دیگر را دارد.
یکی از بد ترین آسیب ها به فرش، همان سوختگی قسمتی از فرش است که میتواند با تماس اجسام و وسایلی مانند: اتو، زغال، فشفشه، آتش سیگار، قابلمه داغ ، حرارت بخاری و … اتفاق رخ دهد.
ما در این مقاله قصد داریم با راهنمایی شما عزیزان، اگر خدایی نکرده سوختگی در فرشتان رخ داد، ان را از بین ببرین یا سوختگی را به حداقل برسانید.
سوختن فرش یک بد شانسی مطلق است. موقع سوختن فرش معمولا کاری از ما ساخته نیست و برای همین باید همیشه مراقب باشیم تا گرفتار حادثه نشویم اما گاهی جلوی اتفاق را نمی توان گرفت و آنچه که نباید اتفاق می افتد.
در ابتدا باید بدانیم سوختگی چیست؟
سوختگی یک تغییر شیمیایی است که در الیاف فرش رخ می دهد. سوختگی فرش یک آسیب تغییر ناپذیر است و الیاف سوخته قابل احیا نیستند. واضح است که وقتی روش قطعی برای از بین بردن سوختگی و احیای آن مثل روز اول نیست، بهترین راه برای از بین بردن سوختگی فرش،جلوگیری از وقوع سوختگی است.
زمانی که به آموزشهای مختلف در خصوص روش از بین بردن سوختگی سطحی فرش نگاهی میاندازیم، روشهای زیادی را خواهیم دید که هر کدام به نحوی برای برطرف کردن این مشکل کارایی دارند. به طور کلی، مهمترین عامل میزان سوختگی بر جای مانده و سرعت عمل شما در راستای از بین بردن آن است. هرچه سوختگی برای مدت زمان بیشتری روی فرش بماند، پرزهای اطراف و زیرین بیشتر رنگ سوختگی را به خود گرفته و در نتیجه ماندگاری آن بیشتر خواهد شد.
استفاده از محلولهایی مانند سرکه سفید و جوش شیرین برای از بین بردن جای لک سوختگی بسیار اثربخش است. اما زمانی که حرف از سوختگیهای واقعی و عمیق به میان میآید، باید روشهایی تخصصی را مورد استفاده قرار دهیم. به یاد داشته باشید که در تمامی مراحل این کار از دستکش استفاده کرده و اطراف محل را نیز تا حد امکان با پارچه بپوشانید تا از پخش شدن ذرات سوخته جلوگیری کنید.
1.رفع سوختگی با اقدام به موقع
سرعت عمل و پاسخ سریع در جهت دور کردن جسم داغ و منبع حرارت از فرش یک اقدام بسیار بزرگ است که از شدت گرفتن سوختگی جلوگیری می کند.
2.از بین بردن رد و لکه ی زرد سوختگی با سرکه
سوختگی های خفیف تنها از خود لکه ای زرد به جا می گذارند و سوختگی های شدید همواره همراه با لکه ی زرد و سیاه رنگ است. برای از بین بردن لکه ی ایجاد شده از سوختگی با سرکه: یک سوم لیوان سرکه سفید را با آب مخلوط کنید، مخلوط سرکه و آب را روی فرش اسپری کنید، کمی منتظر بمانید و بعد با دستمالی نم دار لکه را پاک کنید. در صورت نیاز مراحل بالا را تکرار کنید.
3.از بین بردن سوختگی فرش با سمباده
سوختگی سبب سفت و سخت شدن نوک الیاف می شود. در این روش با کشیدن سمباده به روی بخش سفت شده ی فرش مقداری از آن را تراش می دهید و آثار سوختگی از بین می رود.
4.از بین بردن سوختگی فرش با قیچی
با کمک یک قیچی کوچک به دقت و به آرامی نوک الیاف سخت شده را بچینید تا آثار سوختگی ناپدید شوند. مواظب باشید بیش از حد الیاف را کوتاه نکنید که محل گود شود.
5.از بین بردن سوختگی فرش با سنگ پا
سنگ پا را تمیز کنید و به روی الیاف سخت شده ی فرش بکشید، مراقب باشید تا زیری سنگ پا به الیاف سالم فرش شما آسیب نزند. این کار را تا از بین رفتن آثار سوختگی ادامه دهید.
6.رفع سوختگی با روش های هوشمندانه
اگر سوختگی در حاشیه ی فرش شما باشد با قرار دادن مبلمان و اشیا روی محل سوختگی آن را بپوشانید.
اگر سوختگی بزرگ است و یا در بخش مرکزی فرش قرار دارد، می توانید فرش را در اتاقی دیگر یا بخشی دیگر استفاده کنید و با قرار دادن اشیاء بزرگتر مانند :تخت خواب ،کمد ، کنسول، میز غذاخوری و … بخش سوخته را بپوشانید.
7.رفع سوختگی فرش با رفو
کمک گرفتن از مراکز تخصصی رفو فرش شاید تنها روشی باشد که فرش شما را شبیه به روز اول می کند به شرطی که هزینه ی رفو فرش بیشتر از ارزش واقعی آن نشود. اگر سوختگی کوچک باشد و یا فرش شما بسیار ارزشمند باشد، رفو یک روش آسوده و راحت برای شماست که کاملا اثرات سوختگی را رفع میکند. رفو به این صورت است که الیاف اسیب دیده محل مورد نظر جدا شده و الیاف جدید در فرش جایگذاری میشود.
8.رفع سوختگی موکت و فرش های مدرن
تیکه سوخته شده ی الیاف فرش را با یکی از روش های زیر جدا کنید، با استفاده از یک قیچی کوچک و تیز مقداری از الیاف بخش های ناپیدا و سالم فرش یا موکت را بچینید، با مقداری چسب الیاف چیده شده را به بخش های کچل شده ی فرش یا موکت بچسبانید.
توجه کنید که این روش تنها روی موکت یا فرش های تک رنگ و مدرن قابل اجرا است.
کلام پایانی
بهترین راه برای سوختگی فرش و خدایی نکرده حادثه های بزرگ تر و بدتر از آن ناشی از سوختگی فرش، پیش گیری و هوشیاری در کار ها میباشد که از صدمات بزرگ تر نیز پیشگیری میشود.(پیشگیری بهتر از درمان است)